Dansk firma nomineret til Europas bedste spin-out

nnc5lpr0oiuszufe3dhoI 2010 blev virksomheden, Abeo A/S, etableret på baggrund af en ny betonteknologi opfundet af professor, Kristian Hertz, fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Nu er virksomheden blevet nomineret til den fornemme pris som ’Europas bedste universitets spin-out’ sammen med virksomheder fra Frankrig, Norge, Schweiz og England. Prisen gives til en europæisk virksomhed, der har formået at tage en opfindelse fra en forskningsinstitution og omsætte det til en succesfuld virksomhed.

Det er organisationen Science|Business, der er stiftet af de to Business Schools INSEAD og ESADE i samarbejde med Microsoft og BP, som står bag prisen. Kåringen af den endelige vinder finder sted ved en konference om forskning og innovation, som afholdes i Europa-Parlamentet den 4. juni. Udover prisuddelingen vil et af de øverste punkter på konferencens dagsorden være, hvordan man sikrer at opfindelser fra europæiske universiteter og forskningsinstitutioner i større udstrækning omsættes til konkrete virksomheder og arbejdspladser.

Nyt banebrydende betonelement

Baggrunden for nomineringen af den danske virksomhed er et nyt banebrydende betonelement, som Abeo har udviklet til etageadskillelse i bl.a. bolig- og kontorbyggeri. Fordelene ved det nye betondæk er bl.a. markant længere spænd, større fleksibilitet til formgivning samt bedre egenskaber inden for lyd og brand.

I december indgik Abeo den første licens- og produktionsaftale med den danske betonelementproducent, Perstrup Beton Industri. Med licensaftalen bliver Perstrup den første fabrik, der producerer de nye ’SL-Dæk’, som elementerne bliver kaldt. Fabrikken til produktionen er i øjeblikket ved at blive etableret på Djursland og forventes fra efteråret at kunne levere til de første byggeprojekter. Det er noget, der især bliver set frem til hos adm. direktør i Abeo, Hans Terney Rasmussen, som mener at produktet sætter en ny standard på markedet:

”Abeo er et godt eksempel på, hvordan en opfindelse fra en dansk forskningsinstitution kan være med til at skabe næste generation af kommercielle løsninger. Indenfor markedet for dækelementer er der fx ikke sket noget siden 60’erne, hvor de første dæksystemer blev udviklet. I dag anvender man stadig de samme dækelementer, som man gjorde dengang. Men med udgangspunkt i Kristian Hertz’s opfindelse har vi udviklet et betondæk, der flytter grænserne for, hvad branchen hidtil har anset for muligt. Vi har store forventninger til produktet, der bliver lanceret i Danmark i samarbejde med Perstrup til efteråret, og er i øjeblikket i dialog med forskellige projekter der skal bygges i slutningen af 2013 og i 2014.”

Dansk innovation på verdenskortet

Med nomineringen til prisen som Europas bedste spin-out er Abeo med til at sætte dansk innovation på verdenskortet. En spritny rapport udarbejdet af EU-kommissionen rangerede for nyligt Danmark på en tredjeplads over, hvilke EU-lande der klarer sig bedst inden for forskning og innovation. Kun Sverige og Tyskland var bedre placeret på listen end Danmark. Selvom undersøgelsen viste, at Danmark klarer sig rigtig godt, når det gælder den del, hvor grundlaget for innovation skabes, viste den dog også at Danmark halter længere efter, når det handler om at omsætte den viden, der oparbejdes, til konkrete virksomheder, eksport og arbejdspladser. Her er Abeo heldigvis en af undtagelserne.

”Der findes rigtig mange gode ideer på de danske universiteter. Desværre ender de for ofte med at blive glemt i en skrivebordsskuffe uden at blive omsat til konkrete virksomheder, hvilket er ærgerligt, da der ligger et stort uforløst potentiale,” udtaler Hans Terney Rasmussen.

Finale i Bruxelles

Det er femte år, at prisen for den bedste spin-out i Europa uddeleles i Bruxelles. Hvis det lykkes Abeo at vinde, vil det dog ikke være første gang, at virksomheden får international opmærksomhed. I 2010 blev virksomheden kåret til verdens mest lovende cleantech virksomhed ved ’VM i Cleantech’, der blev afholdt i Silicon Valley i USA, og året efter udpegede Dansk Aktieanalyse Abeo som en af de danske virksomheder med størst vækstpotentiale.

Abeo blev etableret i 2010 og har udviklet et nyt banebrydende betondæk, SL-Dækket, der sprænger rammerne for, hvad der hidtil er blevet anset for muligt med dækelement.
SL-Dækket vejer mindre og kan spænde væsentligt længere end traditionelle betondæk. Derudover har det de bedste egenskaber inden for brand og lyd. Dækket bruger også færre materialer og udleder mindre CO2, hvilket var en af årsagerne til at teknologien allerede i 2010 blev kåret til verdens bedste cleantech ide ved VM i Cleantech i Silicon Valley, USA

Nøgleord: , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.