Sæt pris på naturen

saet-pris-pa-naturenHvad koster rent vand? Hvor meget er vi villige til at skæppe i kassen for at vortesvinet kan løbe frit omkring? Og hvor vigtigt er det egentlig for os moderne mennesker med al den natur? Det er spørgsmål, som optager mange og biodiversitet er nu også i fokus for Nordisk Råds Miljøpris, som netop har offentliggjort årets kandidater.

Vi tager ofte naturen for givet, men den har også en pris og nu vil Nordisk Råd belønne de ildsjæle, som arbejder for en mere mangfoldig natur.

Nordisk Råds Miljøpris på 350.000 DKK belønner i år en person eller en organisation, som har arbejdet for at styrke den biologiske mangfoldighed i Norden eller internationalt.

Der er kommet 52 forslag til vindere, heraf 17 fra Sverige, 12 fra Finland, syv fra Island og Norge, seks fra Danmark, samt et enkelt fra Færøerne og Åland. Endelig er der en fælles dansk-svensk kandidat.

Feltet af kandidater inkluderer en lang række enkeltpersoner og ildsjæle, naturbeskyttelsesforeninger og økologiske landmænd, men også en række lidt mere utraditionelle kandidater som foreninger for fiskere, jægere og spejderkorps.

De kandidater, som nomineres til at modtage prisen, offentliggøres 16. april og Miljøprisen uddeles 22. maj, på FNs biodiversitetsdag.

FN ønsker mål for bæredygtigheden

En ny rapport fra FNs Bæredygtighedspanel, med deltagelse af blandt andre EU’s klimakommissær Connie Hedegaard og Finlands afgående præsident Halonen, sætter også fokus på at prissætte en hel række skjulte “omkostninger” i samfundsøkonomien, blandt andet de mange goder naturen tilbyder tilsyneladende kvit og frit.

FN: Vi skal indregne sociale og miljømæssige omkostninger langt mere i målinger af økonomiske aktiviteter

Rapporten opfordrer til at etablere nye indikatorer for bæredygtighed som et supplement til den traditionelle tænkning omkring bruttonationalprodukter, et emne som også skal diskuteres på FN topmødet Rio+20 til sommer.

Nordiske indspil

Både Nordisk Råds miljøudvalg – altså de folkevalgte parlamentarikere – og Nordisk Ministerråd deltager i Rio. Her er fokus dog ikke blot på omkostninger, men også på de muligheder en grøn økonomi skaber.

Ministerrådet samarbejder også med FNs miljøprogram UNEP om at synliggøre problemet med klodens sparsomme vandressourcer. Det sker med konkurrencen ”Drop by drop”, hvor kunstnere og grafikere fra hele Europa skal visualisere vandspild og bedre ressourceeffektivitet.

Nordisk Råds Miljøpris tager således et yderst aktuelt emne op, som også kommer i fokus på en række nordiske debatarrangementer senere på året.

Se de indstillede til Nordisk Råds Miljøpris 2012.

Kontakter

Michael Funch
Telefon +45 33960332
E-mail mifu@norden.org

Thomas Fraser
thomas.fraser@stortinget.no

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.